• 2
  • 3
  • 1

De concert- concoursreis van Brassband Excelsior uit Ferwert naar Nyborg Denemarken.

 

Op uitnodiging van het Musicfond Nyborg had de band zich opgegeven voor het 10th internationale ’07 music competition for amateurs in Nyborg.

Na een voorspoedige reis arriveerde de band bij haar tijdelijk onderkomen, jeugdherberg  Danhostel Kragsbjerggaard aan de Kragsbjergvej in Odense.

Na een voortreffelijke maaltijd werd in een geïmproviseerde repetitieruimte van de jeugdherberg het repertoire nog een keer doorgenomen. Met de ramen open klonken de brassklanken tot ver in de omgeving.

De avond werd afgesloten met een gezellig samenzijn.

De start voor de volgende dag was voor de één wat minder dan de ander, maar uiteindelijk heeft de hele band de sightsee tour meegemaakt. In Odense werd het Hans Christaan Andersen huis bezocht en de pittoreske buurt waarin deze woning is gesitueerd. Na een bezoek aan het havenplaatsje Kerteminde werd koers gezet naar Nyborg.

In Nyborg werd band verwelkomt door Poul Larsen-Fedders, voorzitter van het Musikfond Nyborg, organisator van het concours.

De concourslocatie bleek een groot complex, met verschillende schoolgebouwen en sportfaciliteiten. De sporthal van de Borgerskovskolen was ingericht als concourszaal. De sportzaal van een aangrenzende school was ingericht als eet- en concertzaal. In deze zaal verzorgde Excelsior haar eerste concert. Doordat verschillende bands door het drukke verkeer waren verlaat liet de publieke belangstelling te wensen over.

Na het concert en een eerste verkenning van de concertzaal werd de jeugdherberg in Odense opgezocht.

Zaterdagmorgen om 07:30 klonk het ochtendreveille. Het buffetontbijt werd met smaak naar binnen gewerkt, hup in de bus en op naar het concours in Nyborg. 
Die middag stond voor Excelsior een openlucht concert op “the Great Belt” in Nyborg gepland. De ochtend begon stralend, maar ’s middags was er alom regen. De organisatie van het concours moest improviseren en vond een plaats voor de band op het concoursterrein. Het concert werd een dinerdansant, echter zonder bal na. Excelsior liet zich van haar goede kant zien en horen. Het concert werd door het aanwezig publiek met een langdurig applaus gewaardeerd.

Na aankomst in de jeugdherberg in Odense werd de zaterdag kort geëvalueerd, want zondagmorgen moest het gebeuren, het concours stond voor de deur.

Na een goede nachtrust vertrokken we zondagmorgen 1 juli om 09:45 uur naar Nyborg. Uit de bus, omkleden en inspelen. Om 11:00 zaten we op het podium. Het optreden begon met het verplichte werk Rhapsody on St. Denio, een werk van James Cheyne. De euphoniumsolisten Atze Holwerda en Bert de Ruiter waren imponerend met hun solo Rondoletto for two Euphoniums, een compositie van Frank Bryce.  Het optreden werd door Excelsior afgesloten met de Concert March From 1941 in een arr. van Steve Sykes en het bekende It don’t mean a thing van Duke Ellington, arr. Bob Casey. 
Het optreden van Excelsior en haar solisten werd door het aanwezig publiek met langdurig applaus gewaardeerd en de band ging met een tevreden gevoel van het podium.

Het concours werd later op de zondagmiddag met een taptoe van een aantal tamboer en trommekorpsen afgesloten. In een slotdefilé waren vertegenwoordigers van alle bands aanwezig en werden de concoursprijzenbekend gemaakt. Excelsior werd vertegenwoordigt door Atze Holwerda en Maaike Braaksma. Groot was de verrassing dat Excelsior met 283 punten werd uitgeroepen tot winnaar van de 2e divisie. 
De Deense brassband Frerikshaven FDF volgde met 242 punten op de tweede plaats

Hierna op naar de locatie voor het laatste concert. Het weer was inmiddels opgeklaard. Op een binnenplaats van het Eggeparken te Nyborg hebben we voor een klein, maar tevreden publiek, als kampioenen gespeeld. Na het slotakkoord werden de instrumenten snel ingepakt, want de lucht betrok al weer. Snel wat drinken en in de bus.
In de jeugdherberg werd het succes tot in de kleine uurtjes gevierd.

De volgende morgen, maandag 2 juli werd om 09:00 uur de terugreis aanvaard. Na een voorspoedige reis kwam de band in de vroege avond uren in Ferwert aan.

 

Deze concert – en concoursreis werd mede mogelijk gemaakt met financiële steun van het Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten.

Excelsior Ferwert

Copyright © 2015. All Rights Reserved.