• 2
  • 3
  • 1

Nieuws Archief

 

2017

 

zaterdag 16 december 2017 - Excelsior sluit Jublileumjaar

 

Van (t)huis naar (t)huis

Brassband Excelsior bestaat in 2017 120 jaar. Vandaar dat de band allerlei festiviteiten organiseert. Na het geweldige optreden met Tet Rozendal in april en de prachtige reis naar Engeland is nu het kerstconcert aan de beurt.

Op 16 december organiseert de band een speciaal kerstconcert met als thema Van (t)huis naar (t)huis. Excelsior wil graag een link leggen met mensen die op de vlucht zijn en nog steeds niet een huis hebben of zich niet thuis voelen.

Hiertoe heeft Excelsior contact opgenomen met een Syrische vluchteling: Rani Elias. Hij is afgestudeerd als trompettist op het conservatorium in Damascus en heeft gespeeld bij het Syrian National Symphony Orchestra. Met Gerrit Breteler gaan we zijn verhaal vertellen door middel van muziek, zang en gedichten. De combinatie van Mr Rani Elias, Gerrit Breteler en Excelsior zal zorgen voor een speciale kerstavond.

Rani Elias was professioneel muzikant tijdens de oorlog in Syrie , dat betekent dat er een reeel gevaar was van de beide strijdende partijen.

Aan de ene kant: muzikanten moeten hun trouw tonen aan het Syrische regime, of anders komen ze in grote problemen (arresteren, verdwijnen). De regering gebruikt musici als propaganda, het regime toont zich als het beschaafde en elegant regime of als een beschermer van de minderheden. Aan de andere kant, zijn zij , de muzikanten die spelen met het Syrische National Symphony Orchestra (het regime Syrie ), altijd in een spagaat. Burgers begonnen hen te haten. Muzikanten werden ook wel het Syrische bloedorkest genoemd.

 

  

Brassband Excelsior Ferwert : KAMPIOEN NBK 2017 - 2e divisie

In de 2e divisie werd Excelsior uit Ferwert, gedirigeerd door Herman Sibma, tot winnaar uitgeroepen met 92 punten. Zij behaalden de overwinning met het verplichte werk Frontier Vision van Stephen Bulla. Ook de prijs voor de beste solo euphonium ging naar Excelsior Ferwert.

Uitslag 2e divisie

1. Excelsior Herman Sibma 92
2. Martini Brassband Rieks van der Velde 91
3. Constantijn Huygens Richard Visser 89
4. Brassband Amersfoort Vincent Verhage 88
5. Gloria Dei Jaap Musschenga 87
6. Brassband Schoonhoven B Robbert Vos 86
7. De Lofklank Gerk Huisma 84
8. De Bazuin B Sietse Hamersma 83
9. David Wilbert Zwier 81

 

Try out concert Gerkesklooster - 20 oktober 2017

Gloria Dei uit Gerkesklooster hield vrijdag 20 oktober om 19.00 uur een try-out concert ter voorbereiding NBK die 27 en 28 oktober wordt gehouden in Utrecht.
De try-out vond plaats in de gereformeerde kerk in Gerkesklooster.
Voor de brassbandliefhebber was het een mooi voorproefje op de NBK. Testpieces uit verschillende divisies kwamen voorbij.

 

 

14 t/m 19 juni 2017 - Excelsior goes Engeland
Op woensdag 14 juni was het dan zover. Na de vele maanden van voorbereidingen vertrok Brassband Excelsior samen met haar supporters richting Cornwall. Om 17:00 uur vertrok de bus vanaf het Vrijhof om ons naar Hoek van Holland te brengen. Van daaruit gingen wij met de nachtboot richting Harwich waar wij donderdagochtend aan kwamen. Na een reis dwars door Engeland kwamen we rond de klok van 4 uur aan op de camping in Newquay waar we de rest van het weekend zouden overnachten.
Op vrijdag stond er een sightseeing gepland. Onder leiding van lokale gids Kingsley Hitchens kregen we een rondleiding door het prachtige landschap van Cornwall. Het mooie stadje Padstow hebben we bekeken, en ook nog een heuse filmset in het plaatsje Charlestown (bekend van de BBC-serie Poldark).
Naast de sightseeing stond er uiteraard ook nog een repetitie op het programma. We mochten gebruik maken van het repetitiegebouw van de Camborne Town Band.
Zaterdag 17 juni was de dag van het West of England Bandsmen Festival. Een festival wat al voor de 93e keer gehouden wordt in Bugle, Cornwall. Vanaf 10 uur begon de marswedstrijd. Onder leiding van onze tamboer matre Sjak Papma waren wij als 8e brassband aan de beurt. Met voor de band onze ereleden die speciaal gekleed waren voor dit evenement: Piet Reitsma, Maaike Braaksma en Willem van der Woude begonnen wij aan onze mars. Door de straten van Bugle werden wij van alle kanten aangemoedigd en kregen wij een groot applaus. De mars stopte bij het terrein waar het festival gehouden werd.
Daar aangekomen moesten we wachten totdat wij aan de beurt waren om onze verplichte werken te spelen in de bandstand. Ondanks dat we buiten moesten spelen hielden we allemaal een goed gevoel over aan onze uitvoering van The Mermaid of Zennnor en de mars: The Carnival King. Dat goede gevoel werd ook vertaald naar de uitslag! De Mars werd beloond met 95 punten en het verplichte werk met maar liefst 97 punten. Het hoogste puntenaantal ooit gegeven! Daarnaast kreeg Bert de Ruiter nog de prijs voor beste solist. Na de uitslag mochten alle bands nog een keer hun mars spelen door de straten van Bugle.
Zondag stonden er nog twee concerten op het programma. s Middags werd er een concert gehouden op het terras van de Habour Inn in Porthleven. Een idyllisch dorpje gelegen aan de kust. En s avonds was er nog als afsluiter een concert in een prachtige tuin in Falmouth. Er was voor beide concerten veel enthousiast publiek aanwezig.

 

 

Zaterdag 1 april 2017 - Excelsior en Tet

 

 

Brassband Excelsior 120 jaar

Brassband Excelsior uit Ferwert jubileert en viert dit jaar het honderdtwintigjarig bestaan. Dit wordt gevierd met allerlei activiteiten en projecten. Zaterdag 1 april staat om 20.00 uur een concert in de Ljudgertsjerke in Ferwert op het programma met artieste Tet Rozendal.

Excelsior is oud, maar nog zeer vitaal. De jubileumcommissie heeft samen met Tet Rozendal een programma gemaakt dat over de muzikale honderdtwintig jaar van Excelsior gaat. Zowel oudere als recentere muziekstukken van Excelsior worden op 1 april ten gehore gebracht en ook zal worden verteld over de geschiedenis en ervaringen van de brassband. De band heeft een groot aantal hoogtepunten meegemaakt, zoals kampioenschappen en buitenlandse reizen. Deze ervaringen wil Excelsior met het publiek delen.

In juni doet de band in het Engelse plaatsje Bugle mee aan het traditionele brassfestival. Op dit gerenommeerde festival maken veel Engelse bands hun opwachting. Ook worden bij deze buitenlandse reis op verschillende plaatsen concerten gegeven.

In december wil de jubileumcommissie een afsluitend concert organiseren in Ferwert, met als thema 'de kerst'.

 

 

 2016

 

 

 

 zaterdag 22 oktober - NBK 2016 Utrecht

 

bron foto: www.enbk.nl

Uitslag 2e divisie

  Naam Dirigent Uitslag
1. Constantijn Huygens Richard Visser 95
2. Gloria Dei Jaap Musschenga 93
3. De Lofklank Gerk Huisma 92
4. Brassband Amersfoort Vincent Verhage 91
5. De Bazuin B Oenkerk Sietse Hamersma 90
6. Brass Band Schoonhoven B Robbert Vos 89
7. Martini Brassband Groningen Rieks van der Velde 88
8. Excelsior Herman Sibma 87

 

 

zaterdag 1 oktober - Try-out concert Gorredijk

De Spijkerpakkenband hield zaterdag 1 oktober om 19.00 uur een try-out concert ter voorbereiding op de Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK) die 21 en 22 oktober wordt gehouden in Utrecht.

De try-out vond plaats in cultureel centrum De Skans in Gorredijk.

Deelnemerslijst:Brassband Opsterland Bakkeveen, De Bazuin Oenkerk, SoliBrass Leeuwarden, Excelsior  Ferwert en Brassband De Spijkerpakkenband Opsterland.

Voor de brassbandliefhebber was het een mooi voorproefje op de NBK. Testpieces uit verschillende divisies kwamen voorbij.  Dit jaar is Jan Gerrit Adema (professioneel bastubast en dirigent) aangetrokken om de bands feedback aan te bieden om de voorbereiding op de NBK een extra dimensie te geven.

 

 

Studieweekend Dwingelo

Het weekend van 23 en 24 september 2016 stond in het teken van de Nederlandse Brassband kampioenschappen. In Dwingelo werd het hele weekend druk gerepeteerd onder leiding van onze eigen dirigent Herman en dirigent Ido Gerard Kempenaar.

 

 

  

 Zaterdag 18 juni 2016 - deelname Surventobrass

 Â 

 Uitslagen

A Schoonhoven A Schoonhoven Ivan Meylemans 200 1e prijs en entertainmentprijs  
B Excelsior Ferwert Herman Sibma 193 2e prijs  
B De Lofklank Ureterp Gerk Huisma 200 1e prijs en entertainmentprijs  
C De Bazuin Triemen Westergeest Hille van Hijum 187 3e prijs  
C Blaast de Bazuin Surhuisterveen Marco Middelberg 190 2e prijs  
C Brassband UDI Oosternijkerk Gijs Heusinkveld 185 -  
C Greidebrass Spannum Marco Middelberg 196 1e prijs en entertainmentprijs

 

 

Zaterdag 19 maart 2016 - Lenteconcert -samen met Di Gojim

Op zaterdag 19 maart organiseerde Brassband Excelsior uit Ferwert haar jaarlijkse lenteconcert. 

Klezmer is een mix van Oost-Europese volksmuziekstijlen, zigeuner- en Joodse muziek. De band (opgericht in 1988) is een graag geziene gast op internationale festivals, waaronder in Spanje, Israel, Verenigde Staten, Turkije etc. maar komt ook graag nog concerten geven in hun dierbare Friesland. Muziektheater op een hoogstand niveau, aldus diverse recensenten. Mooie verhalen en soms razendsnel gespeelde of gezonden muziek, gebaseerd op de emoties van alledag. Di Gojim geeft klezmer een geheel nieuwe en eigentijdse stijl. Met hun theatershows worden de grootste theaterzalen plat gespeeld. 

        

 

 

 

Koffieconcert zondag 31 januari 2016 - in een volle Liudgertsjerke

  

 

 

 

 

 

2015 

 

Zaterdag 19 december 2015 "sfeervol" Kerstconcert

Op zaterdag 19 december heeft Excelsior haar jaarlijkse kerstconcert gegeven. Ook dit jaar weer in de Liudgertsjerke in Ferwert.  Met als speciale gast het Vocaal Ensemble Collage uit Dokkum.

Voor dit kerstconcert heeft Excelsior een gevarieerd programma ingestudeerd. Voorbij kwamen onder andere “The Polar Express”, gearrangeerd voor brassband door Klaas van der Woude en White Christmas in een arrangement van Alan Fernie. Van de Britse musicus en arrangeur Howard Lorriman stonden du Frliche en het Conventry Carol op het programma.

Onder leiding van haar dirigent Albertus de Jong heeft Collage haar veelzijdigheid en muzikaliteit laten zien en horen. Mooie Carols, swingende jazz en pop, gospels en klassieke muziek zijn diverse muziekstijlen die voorbij zijn gekomen. De werken werden a capella gezongen of op piano begeleid door Wiebe Kaspers.

De presentatie van deze avond werd verzorgd door onze eigen Griet Strikwerda.

 

  

  

  

 

 

Vrijdag 26 november te gast yn Noardewyn Live bij Omrop Fryslan

Om 13.00 zaten we er allemaal klaar voor in de studio van Omrop Fryslan : te gast bij Willem Waldpyk. Na een kort interview met Herman en met een aantal leden van de band zijn we de opname gestart met Solides. Gevolgd door The Pacific, Fantastic Brass en het optreden afgesloten met Conga Del Fuego Nuevo. De opname was live te volgen op radio en tv.  

Op youtube is de compulatie van de uitzending te vinden  : https://www.youtube.com/channel/UCHblZnrLZxxkuRjdKGj1EAw

 

 

Zaterdag 14 november NBK 2015 

   

 

 Foto's met dank aan Jan Mollema - Stg. NBK

 

Uitslag :

 

Een 6e plaats voor Excelsior met 86 punten.

De beker gaat naar Schoonhoven B met 92 punten. 

 

 

Donderdag 12 november  - Generale repetitie -

De laatste loodjes voor het NBK 2015.

Zoals elk jaar werd de laatste repetitie voor het NBK gehouden in Blije. Samen met Soli Deo Gloria Blije en Euphonia Ternaard.

  

 

 Zaterdag 31 oktober Try-out concert Ferwert

In voorbereiding op het NBK 2015 is er op 31 oktober een Try-out concert georganiseerd in de Sporthal De heechfinne in Ferwert.

Aanvang: 19.00 uur

Deelnemende bands:

Soli Deo Gloria, Blije - De Bazuin B, Oenkerk - De Bazuin, Triemen Westergeest - De Bazuin, Surhuisterveen - Euphonia, Ternaard -  Apollo, Grouw - Ere zij God, Damwald - Excelsior, Ferwert -  Pro Rege Heerenveen

 

 

 Gastdirigent Erik Jansen

"Zeer leerzaam" is de beste omschrijving voor onze repetitieavond op 23 oktober onder leiding van Erik Jansen!

 

 Studieweekend Schiermonnikoog

In voorbereiding op het aankomende NBK hebben we zeer muzikaal weekend mogen beleven op het mooie eiland Schiermonnikoog.

 Â 

 

 

Fruitactie - vrijdag 25 september 2015

Om onze kas te spekken hebben wij op vrijdag 25 september heerlijke appels en sinaasappels in Ferwert verkocht.

Wij hopen dat het fruit bij iedereen heeft gesmaakt !!

Â

 

 

 

Koffieconcert - 20 september 2015

Het eerste concert van het nieuwe seizoen is een feit.

Samen met onze leerlingen hebben we een zeer gevarieerd programma neergezet.

 

 

 

 

 

Brassband Excelsior succesvol in Amboise

 Op zaterdag 6 juni jl heeft de chr Brassband Excelsior uit Ferwert, onder leiding van Herman Sibma, de 2de divisie van de open Franse kampioenschappen 2015 in Amboise gewonnen.'s Morgens om 10 uur mocht de band het spits afbijten van de tweede divisie. Excelsior opende haar optreden met Solidus, een spetterende intrade met een gedragen middengedeelte van Alfred Willering. A Salford Sinfonietta van Darrol Barry was het verplichte werk voor de tweede divisie. Dit werk werd door de band overtuigend uitgevoerd, waarbij de muzikale melodische lijnen in deel 2 de contrasten vormden van de strakke lijnen in de delen 1 en 3. Als solistisch werk had Excelsior gekozen voor Dimitri van Rodney Newton. Deze solo voor bugel werd op een overtuigend muzikale wijze voorgedragen door Rianne de Ruiter. Met het nummer "in the Stone" van Earth, Wind and Fire, in een arrangement van Gilbert Tinner, besloot Excelsior haar optreden. Overige deelnemers in deze competitie waren brassband Schoonhoven B en Lockwood Brass uit Engeland, die respectievelijk als tweede en derde eindigden. De bands werden beoordeeld door de juryleden Dennis Wilby, Darrol Barry uit Groot Brittanni력n Erik Janssen uit Nederland. Naast het optreden in de zaal heeft Excelsior twee buitenoptredens in Amboise verzorgd. De band reisde zondag 7 juni terug naar Ferwert en kan terug zien op een geslaagd weekend.

 

 

 

 

 

Excelsior in voorbereiding op haar trip naar Frankrijk

 

 

 De collectanten van Excelsior voor het Anjerfonds

 

 

 

Excelsior tijdens Bevrijdingsconcert Frij Ferwert op een winderig Frijhof

 

 

 ___________________________________________________________________________________________________

 

 

Promovocaal presenteert

KARL JENKINS: A MASS FOR PEACE

Scratch

Tijdens het Dodenherdenkings- en Bevrijdingsdagweekend van 2 en 3 mei 2013 vindt een unieke Karl Jenkins-SCRATCH plaats in Dokkum. Op beide dagen wordt 'The Armed Man: a mass for Peace' van Karl Jenkins zowel ingestudeerd als uitgevoerd onder leiding van dirigent Anne E. de Bruijn en Auke de Boer, orgel

Concert

Op zondagmiddag 3 mei om 15.30 uur wordt deze bijzondere, indrukwekkende en meeslepende compositie in de Fonteinkerk ten gehore gebracht in een voor iedereen toegankelijk concert met unieke, indringende historische filmbeelden van verschillende oorlogen uit allerlei tijden.

Het koor

Het koor zal bestaan uit zangers en zangeressen uit alle windstreken van Nederland, die zich kunnen inschrijven om te worden tot een uniek en massaal 'A mass for peace-gelegenheidskoor'. De begeleiding wordt gedaan door de als zeer professioneel bekend staande Brassband Excelsior uit Ferwert.

 

 Excelsior flink in de prijzen op het solistenconcours Ferwerderadeel !

Afgelopen zaterdag, 21 maart, behaalden leden van Excelsior prima resultaten!

De winnaars in hun categori�n :

Maarten Mennegat - cornet - junioren A - 51 punten

Marit Hoekstra - althoorn - junioren B - 52,5 punten

Rein Halbersma - bastuba - senioren - 49 punten

Kwintet - groepen - 52 punten

 

  

Lenteconcert zaterdag 21 maart 

 Met als speciale gast dit jaar : Iris Kroes

Ook de leerlingen van Excelsior zullen gaan optreden.

 

 

Excelsior tijdens spetterend Lenteconcert

 

 

 

 

Schoolproject 16 t/m 20 maart

 In de week van 16 t/m 20 maart 2015 organiseert muziekschool Opus 3 in samenwerking met CBS op Streek een muziekproject voor de leerlingen van groep 6,7 en 8 van deze school.De instrumenten worden verzorgt door Opus 3.

Wij, als Chr. Brassband Excelsior, werken ook aan de project mee. Vindt uw kind het leuk om muziek te blijven maken, dan is er mogelijkheid om na deze week les te krijgen van een docent van Opus 3. Uw kind zal dan een instrument of materiaal van Excelsior te leen krijgen. De kosten van de lessen zullen zijn: 18 euro per maand.

Brassband Excelsior hoopt natuurlijk dat de leerlingen enthousiast worden en uiteindelijk ook muziek gaan maken bij de band. De brassband is opgezet in 1897 en speelt in de tweede divisie. Excelsior heeft elke maandagavond repetitie onder leiding van Herman Sibma als dirigent. De band bestaat uit jong en oud.

Excelsior Ferwert

Copyright © 2015. All Rights Reserved.